Wat te doen met horren in de winter?

Wanneer de zomer voorbij is, neemt ook de overlast door vliegen en muggen als vanzelfsprekend af. Dit komt omdat deze insecten, met name in de zomer en lente, eitjes leggen en zich vermenigvuldigen en zo voor veel overlast kunnen zorgen. Een rolhor voor uw deur of raam is dan de beste oplossing. Maar wat moet u eigenlijk doen met een hor in de herfst of winter? Moet u ze losmaken en schoonmaken? In dit nieuwe blog vertellen we u graag meer over het bewaren en onderhouden van horren buiten de zomertijd. Zo weet u precies wat u moet doen als kou en vorst hun intrede doen.

Zijn er insecten in de winter?

Allereerst zijn er wel insecten in de winter? Een belangrijke overlevingsfactor voor insecten is de omgevingstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat ze energie krijgen bij warmte, maar ook dat ze trager worden bij koude temperaturen. Insecten, maar lang niet allemaal, zoeken dan een plek om te overwinteren. Dus ja: ze zijn er wel, maar laten zich nauwelijks zien. Ook komt er maar weinig nieuw nageslacht bij. Omdat we met name in Nederland de afgelopen jaren vrij warme winters hebben gehad, kan het zomaar zijn dat insecten niet in winterslaap gaan en hun leven dus wel door blijft gaan. Een andere reden waarom we minder insecten zien en daardoor ook minder snel een hor nodig hebben, komt omdat onze ramen dicht zijn. Tijdens koude winterdagen zal men de verwarming hoger zetten en de ramen sluiten.

Verschillende soorten horren

Er is natuurlijk een breed aanbod op het gebied van horren. Afhankelijk van het type hor kunt u ervoor kiezen om hem te laten hangen niet. Wij zetten hier de verschillende types voor u op een rijtje:

  • Hor buitenzijde: De hor aan de buitenkant kunt u doorgaans gewoon laten hangen. Zeker als het om een rolhor van Hamstra Horren gaat, weet u dat deze hor met metalen of aluminium behuizing tegen een stootje kan. De hor ligt ook tijdens de winterdagen veilig opgeborgen in de cassette.
  • Hor binnenzijde: Een hor aan de binnenzijde van uw woning kunt u gewoon laten hangen, al dan niet opgerold.
  • Losse hor of horgaas: Dan is er nog de losse hor voor achter het raam of deur. Deze horren kunt u eventueel zelf losmaken en ook schoonmaken. Let in ieder geval wel op het materiaal. Wanneer het gaas beschadigd is kan het meer schade oplopen tijdens de schoonmaak gebeurt.

Geef uw horren een opknapbeurt

Nu uw horren toch niet gebruikt worden, vormt dat een goede gelegenheid om ze eens te testen of te controleren: werkt alles nog? Moeten er nog onderdelen veranderd worden? Controleer ze bij voorkeur voordat de winter en vorst intreden. Horren van Hamstra kunt u vaak zelf monteren en dus ook loskoppelen om te controleren. Bij schoongemaakte horren vermijdt u de kans op vuiligheid dat achterblijft en vastvriest.

Te koop bij u in de buurt

Een hor van Hamstra koopt u bij een van de verkooppunten bij u in de buurt. Benieuwd? Bekijk dan hier het overzicht met verkooppunten bij u in de buurt.